Egyszerű, nehéz elrontani, könnyű vele sok embert jóllakatni. Ha nem árultam volna el a címben, akkor mondjuk jóeséllyel a bundás kenyér és a rántotta is az első 3 tippben lenne, de már sejthető, hogy a rakott krumpliról van szó. Mint korábban említettem, otthon kisebségben vagyok, mint az egyetlen húsevő, így kicsit át kellett dolgoznom a receptet, hacsak nem akarok egymagam 8 adagot elfogyasztani (nem akarok) – a fotózás előtt el is fogyott az egész.
Hozzávalók:
- 2 kg krumpli(burgonya)
- 10 főtt tojás felkarikázva
- 2 nagy pohár tejföl
- 1 főtt karalábé (tudtátok, hogy a word helyesírás-ellenőrző nem ismeri ezt a szót)
- 2 közepes cukkini (újabb ismeretlen szó, a word nem túl zöldségbarát)
- 2 paradicsom (legalább erről már hallott)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 20 deka (füstölt) sajt
- olaj, só, bors, lestyán (a fűszerekkel is akadnak gondok)
A krumplit héjában megfőzöm, majd – még melegen - meghámozom és kb 1 centi vastag karikákra szeletelem. A cukkini és a paradicsom is felkarikázásra kerül. A főtt karalábét és a fokhagyma gerezdeket összeturmixolom a tejföllel (esetleg egy kis tejjel), hozzáadom a lestyánt és a borsot.
A sütésre használt magas falú tepsi aljára megy az olaj, melyet egy pár perces ide-oda döntögetéssel (kalandos kedvűek versenyautósat is játszhatnak vele) eloszlatok, hogy a teljes felületet beolajozzam. Első réteg krumpli karika amit lefektetés után alaposan megsózok, majd tojás, erre jön a tejföl, majd krumpli+só, aztán cukkini és paradicsom vegyesen, amire megint jön a tejföl. Aztán megismételjük az egészet. Alufóliával lefedjük és 45 percre betesszük 200 fokra előmelegített sütőbe. A 45 perc lejárta után levesszük az alufóliát, sajtot reszelünk rá és további 10 percre visszatesszük a sütőbe, immár a fólia nélkül. Ha ennek a 10 percnek is vége, akkor sütő kikapcs, az ebéd/vacsora kész.
Jó étvágyat!