Figyelmeztetés: A legjobb hatás érdekében érdemes a tésztát 1 éjszakára állni hagyni!

 

Még dolgozom a recept tökéletesítésén, de ha már nem tudom hova fejleszteni, akkor frissítem.

 


 

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya (hámozva, kockákra vágva)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 élesztő
  • 1/2 dl tej
  • liszt - minimum 1 kg
  • 20 dkg margarin
  • rozmaring, bors, paprika, só
  • 2 tojás sárgája a megkenéséhez

Sós vízben puhára főzzük a krumplit, amíg fő, apróra kockázzuk a vöröshagymát és megtisztítjuk a fokhagymát. Az élesztőt a szobahőmérsékletű tejben megfuttatjuk. Mikor a krumpli megfőtt, leöntjük róla a vizet, beledaraboljuk a margarint és megfűszerezzük - a margarin a forró krumplin gyorsan megolvad, bátran adjunk hozzá sót. Összetörjük a krumplit, hozzáadjuk a tojást, a vöröshagymát, a fokhagymát (ha nincs fokhagymanyomó otthon, akkor elég ha éles késsel apróra vágjuk), majd a tejet az élesztővel és alaposan elkeverjük. Folyamatos keverés majd gyúrás mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet - amennyit a tészta felvesz - míg el nem válik az edény falától.

Ez az a pont, ahol a) lefedjük az edényt egy konyharuhával, és valamilyen hűvös helyre eltesszük éjszakázni vagy b) nekiállunk nyújtani, kivágni és sütni.

A tészta nyújtása időigényes és embert próbáló folyamat, hajtogat, nyújt, hajtogat, nyújt, hajtogat, nyújt és így tovább. Aztán ha meguntuk, akkor max 1 centi vastagra nyújtjuk a tésztát és nekiálunk szaggatni - erre én egy kisméretű bögrét szoktam használni. A kisszaggatott pogácsákat sütőpapírra tesszük, tojássárgájával megkenjük és bedugjuk a sütőbe - és azonnal nekiállunk a következő adag nyújtásásnak és szaggatásának, talán pont el is készülünk, mire megsül.

Ha nem hagytuk egy éjszakán át kelni, akkor jót tesz neki, ha kb 5 percig 100-120 fokon melegítjük és utána állítjuk a sütőt 175-180 fokra. Megvárjuk, míg aranybarnára sül a teteje, ekkor próba - szerencse kiveszünk egyet és megnézzük, jól átsült-e. Ha elégedettek vagyunk a tészta álagával, akkor kikapjuk és már toljuk is be a következő adagot.

Ha elkészült nincs más dolgunk, mint bezsebelni az elismerő szavakat - már ha szóhoz jutnak a pogácsát habzsoló vendégek!

Variációs lehetőségek:

  • sajtot reszelni/darálni a tésztába (a legbüdösebb sajt is szagát veszti a sütőben, ellenben rettentő finom lesz, mire elkészül - tapasztalat)
  • majonézes tormával felturbózni a tésztát (mehet bele bátran, nem határozza meg egyértelműen a pogácsa ízét, de gazdagítja az ízvilágot)
  • megszórni tökmaggal, napraforgómaggal a pogácsát (erősen befolyásolja az ízét)
  • olivabogyóval - egyszerűen menyei (mehet darabolva a tésztába vagy egészben a pogácsákba)
Szerző: Kicsi Séf  2010.11.06. 16:17 Szólj hozzá!

Címkék: pogácsa sörkorcsolya sós sütemény időigényes

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchendisastersdaily.blog.hu/api/trackback/id/tr512376077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása