Korán reggel emiatt semmiképp se kelj fel! (2 verzióban)
Hozzávalók (Kevésbé egészséges):
- 30 dkg répa
- 5-10 dkg mogyoró (nem sózott)
- 1 csomag sütőpor
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 5 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 2 ek étolaj
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- fahéj
Hozzávalók (Egészségesebb):
- 30 dkg répa
- 5-10 dkg mogyoró (nem sózott)
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg teljeskiörlésű rozsliszt
- 20 dkg nyílgyökérliszt
- 2 ek kókuszolaj
- 10 dkg nyírfacukor
- 10 dkg kókuszvirágcukor
- 1 doboz natúrjoghurt
- 1 tojás
- fahéj, szerecsendió
Nem rajongok sem a répás, sem a fahéjas süteményekért, de ez valami fantasztikus. A recept ötletét első törökországi látogatásom adta, amikor egy répás-fahéjas sütemény (tarçinli havuçlu kurabiye) teljesen levett a lábamról. Abban dió is volt, de mivel a dióval (leginkább annak héjával) való találkozásomnak az egyik bölcsességfogam látta nem is csekély kárát, így azt a rossz emlékek miatt kihagytam.
A megtisztitott, megpucolt répát a mogyoróval gépben felaprítom. A felolvasztott vajhoz hozzáadom a répát és a mogyorót, hozzáadom a 2 evőkanál étolajat majd hozzákeverem a tojást és a tejet. Az így kapott masszába mehet a fahéj (és ha tovább ízesítenénk, akkor egy kis vanília aroma is), majd állandó keverés mellett lassan adagolom hozzá a kétféle liszt, sütőpor és cukor keverékét.
Az elkészült tésztát muffinformában, 175 fokon kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm. Ha mindent jól csináltunk, az eredmény egy olyan ízkavalkád, amelyben egyik összetevő íze sem hangsúlyos, mégis (talán épp ezért) rendkívül ízletes.