Előbbit hidegen, utóbbit melegen ajánlom. Fotó egyelőre nincs, de a receptet nem szeretném elfelejteni.
Hozzávalók (4-6 főre):
- fél kg csiperke gomba 1-2 centis szeletekre vágva
- 2 zeller szár vékony szeletekre vágva
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- 2 póréhagyma felkarikázva
- sok margarin (tényleg sok)
- úgy 300 g tejföl (ízlés szerint több is)
- só, bors, chili, curry, rozmaring és bármilyen fűszer, amit gombához használsz
- 500 g tészta (minimum)
Elkészítés:
Első körben a zellert és a hagymát megsózom és sok margarinon párolom, fedő alatt. A nagy mennyiségű hozzávaló miatt végül a wokban készült el a feltét, mert más edényben nem fért el - egy nagyobb serpenyőben kezdtük, de az nem bizonyult elég nagynak. A zeller és a hagyma után jöhet a póré és a gomba, meg a fűszerek ízlés szerint. Mondjuk bőven lehet fűszerezni, mert ugye jön még rá a tejföl is, ami azért még lágyabbá teszi az egészet. Mondjuk ha már tüzet okádsz a chilitől, akkor bizonyosan elég lesz. Ha elég puhának ítéled meg a zöldségeket - amiket továbbra is fedő alatt, plusz margarin hozzáadásával párolgatsz -, akkor leveheted a tűzről, dobd rá a tejfölt és kész is vagy a feltéttel.
A tészta kifőzésében semmi boszorkányság nincs, azt nem is ragoznám túl. Ha tésztasalátát szeretnél, akkor összekevered a dolgokat és hagyod kihűlni, ha meg főételt - annak is kiváló -, akkor a frissenfőtt tésztára mehet a feltét, és jó étvágyat.